1 Şubat 2013 Cuma

Kibyra Antik Kenti




     Burdur Gölhisar’da Kibyra kentinin kurulduğu bölge, Antik Çağ’da  Frigya, Karya, Likya ve Pisidya kültür bölgelerinin ve ticaret yollarının kesişme noktasındaydı. 2006’da başlayan Burdur Müzesi’ne bağlı arkeolojik çalışmalar, 2010’ da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’ne devredildi. Kazılar Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru başkanlığında bir ekip tarafından yürütülüyor.

     Kibyra’da kent merkezi üç egemen tepelik üzerindedir. Kamu yapıları, doğuda stadiondan başlayarak batıdaki tiyatro ve meclis binasının oturduğu sırt arasında yoğunlaşıyor. Agora ve küçük iş yerleri de bu eksen üzerinde. 405 hektarlık bu sit alanında sadece küçük bir bölgede çalışma yapıldığından yüzde 95’i halen toprak altında. Ortaya çıkarılan birçok yapı, 2,5-3 metre dolgu toprak kazılarak bulundu. Antik kentteki stadion (stadyum), odeion/ bouleuterion (müzik evi/meclis binası), hamam, agora ve tiyatro yapılarının iyi korunmuş olarak günümüze ulaştığı anlaşıldı.

     Kentte odeion/bouleuterion yapısının önünde 560 metrekarelik eşsiz bir mozaik döşeme bulundu. Döşemeyi ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar kısa bir süre önce tamamlandı. Mozaik, renkli tessera’ larla ( küp biçiminde kesilen küçük taş parçaları ) yapılmış ve geometrik motiflerle bezenmiş. Bazı küçük eksik ve göçmeler dışında tamamen sağlam durumda. Eksik alanlara ait tesseralar kazılar sırasında ortaya çıktığından, bir restorasyon çalışmasıyla mozaik döşeme tümüyle tamamlanabilecek. Büyük bir alanı tek parça ve kesintisiz olarak kaplayan döşeme, bu kadar sağlam durumda olduğu için önemli. Ayrıca döşeme üzerinde, stoa çatısını destekleyen sütunlara ait 10 sütun altlığı in situ (yerinde) bulundu. Döşemede, ikisi sütun altlıklarının arasında, diğeri güneydoğu köşedeki panelde Yunanca üç yazıt bulunuyor.

     Yazıtlar incelendiğinde 3. Yüzyılın ilk yarısında Roma döneminde yapıldığı anlaşılıyor. Yazıtlardan, döşemeyi Epankrates’in oğlu Aurelius Sopatros, ve kardeşi Klaudios Theodoros’un gönüllü olarak yaptırdığı öğreniliyor.


Yazan--> Ayşe Nur KARA

Kaynak--> 1) NTV Tarih
                  2) www.kibyra.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder